English Romana


Sistem de inspectie automata a suprafetelor textile


Titlu proiect: Sistem de inspectie automata a suprafetelor textile

Acronim: WINSPECT

Program: PNII - ERA –NET CrossTexNet

Contract de finantare nr. 7-040/06.06.2011

Perioada desfasurare: 02.06.2011 - 02.06.2013

Valoarea totala a proiectului international: 1.475.394 euro

Valoarea totala de la bugetul de stat acordata prin programul PARTENERIATE:  131134 euro(552075 lei)
Valoarea totala a contributiei financiare proprii: 31240 lei

Parteneri:

 • INFODIF (TK) – coordonator
 • INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU TEXTILE SI PIELARIE - INCDTP (RO)  - partener
 • SC MATIRO SA (RO) – partener
 • MAGENTA S.R.L. (IT) - partener
 • UNIVERSITATEA DIN FLORENTA (IT)- DEPARTAMENTUL DE SISTEME INFORMATICE (sub-contractant MAGENTA S.R.L.
 • BOSSA (TK)

Abstract
Inspectia automata in sectorul textil este dificila si costisitoare datorita multitudinii factorilor care intervin, printre care varietatea materialelor, plaja larga de defecte din aceaste materiale si in final cea a varietatii de camere si instrumente care pot fi folosite la  controlul calitatii.
Majoritatea obiectivelor din prezentul proiect vizeaza dezvoltarea unui sistem automat de inspectie in timp real prin procesare de imagini privind controlul  calitatii produselor textile care in general consta intr-o panza continua denumit “val” (web).
Sistemul va fi constituit din structuri de canale care vor utiliza principiul calculului paralel (deci existenta mai multor procesoare care lucreaza in paralel in acelasi timp, capturind imaginile din diferite tipuri de camere care inspecteaza valul textil, prelucrand imaginile in timp real si finalizand analiza prin stabilirea calitatii produsului functie de cerintele utilizatorului. 
Spre deosebire de sistemele existente pe piata, acest proiect vizeaza solutionarea necesitatilor IMM-urilor, care practic formeaza masa mare de producatori de textile care functioneaza in ariile geografice ale partenerilor. Majoritatea producatorilor din acest domeniu sunt inca tributari controlului manual care este ineficient si costisitor. De aceea cheia acestui sistem, consta in a-l proiecta de asa maniera incat sa fie adaptabil pentru orice tip de utilaj (ca gabarit si tip de tehnologie) astfel incat sa realizeze un control eficient al calitatii (din punct de vedere a costului si a calitatii procesului).
De asemenea vor fi luate in considerare compatibilitatea dintre diferite camere si diferite tipuri de tesaturi. In conformitate cu standardul GeICam, sistemul propus va avea posibilitatea de recunoastere a oricarei tip de camera video, furnizand un sistem universal pentru orice tip de producator textile.
In acest proiect, toti partenerii vor imbunatati managementul lor de proiect si planurile de C-D, astfel incat sa se obtina un sistem eficient rod al colaborarii transnationale, in beneficiul tuturor partenerilor.
InfoDif si Magenta se vor ocupa cu dezvoltarea sistemului software de detectie a defectelor, utilizand experienta lor in procesarea de imagini, extinzand produsul soft pentru noi sectoare din domeniul textile si noi tipuri de produse. De altfel, atat regiunea Toscana cat si Turcia sunt in general printre liderii industriei textile din lume, asa incat succesul proiectului va fi garantat, prin vizibilitate accentuata in cadrul UE, evidentiat prin tehnici inovative in domeniul manufacturilor textile care sa asigure o productivitate ridicata in conditii de calitate sporita. Prof. Pala de la  Universitatea din Florenta (Italia) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie din Romania vor contribui la proiect cu cunostintele si experienta dobandita in procesarea de imagini a suprafetelor textile, avand oportunitatea de a-si imbunatati performantele de ordin practic si teoretic in acest domeniu.
In fine, SC MATIRO SA va contribui la realizarea proiectelor tehnice legate de tematica proiectului, avand posibilitatea de a proiecta, realiza si utiliza primii un astfel de utilaj in domeniul textil.  Obiectiv general: cercetarea si dezvoltarea de materiale textile inteligente care integreaza componente electronice flexibile.

Obiectiv general:

Obiective specifice:

 1. Dezvoltarea unui sistem de control web (structura textila plana) prin programarea paralelă multi-core a GPU-ului.
 2. Elaborarea unui produs software de gestiune a defectelor compatibil cu toate liniile de productie si de camere si toate tipurile de tesaturi utilizate in tarile component ale parteneriatului;
 3. Proiectarea si dezvoltarea unei platforme hardware prototip.

Rezultate estimate

 1. -baza de date de imagini cu defecte din industria textila;
 2. -produs software de decelare a defectelor;
 3. -produs soft de identificare si gestionare a defectelor.

Rezultate obtinute pana in prezent

 1. -baza de date de imagini cu defecte din industria textila;
 2. -produs software de decelare a defectelor;
 3. -produs soft de identificare si gestionare a defectelor.