English Romana


eLearning programme for Skills Development in Textile Defects Analysis –

SkillTex

Proiectul SkillTex - "eLearning programme for Skills Development in Textile Defects Analysis", finantat de programul European Leonardo da Vinci a fost initiat din necesitatea stringentă a promovarii unor instruiri specializate.

 

Partenerii la acest proiect sunt:

CITEVE – coordonator, Portugalia
Citta Studi – Italia
IAT – Polonia
INCDTP – Romania
INOTEX – Republica Ceha
STPKC, Swedish TelePedagocic Knoledge Center - Suedia
Textile Centre of Excellence – Marea Britanie

Proiectul SkillTex cuprinde rezultatele a trei proiecte europene pentru sectorul de textile si imbracaminte, respectiv SMADETEX (coordonat de CITEVE - Portugalia), FIBRIN si QUALITEX (coordonate de INCDTP - Romania) pentru crearea unui curs de e-learning care sa integreze cunostintele dobandite prin desfasurarea acestor proiecte.
Proiectele initiale au reprezentat parteneriate intre 8 tari europene: Portugalia, Spania, Grecia, Polonia, Romania, Slovenia, Turcia, Ungaria.

 

Prin dezvoltarea acestui proiect se ofera informatii esentiale, specializate privind produsele si procesele din industria textila si modalitati de identificare rapida a defectelor.
Pe de alta parte, utilizarea mijloacelor audio-vizuale, a fotografiilor, a graficelor multimedia vor contribui la cresterea atractivitatii cursului si la o mai buna identificare a defectelor si clasificarea acestora folosind metode comparative.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

• Contributie la imbogatirea cunostiintelor esentiale despre defectele produselor textile in diferitele etape ale procesului tehnologic si despre masurile preventive necesare a fi implementate;
• Cresterea capabilitatilor operatorilor si stimularea lor printr-un proces de invatare continua;
• Contributie la rezolvarea problemelor ce apar intre diferiti parteneri ai procesului de productie;
• Promovarea imbunatatirii calitatii produselor si cresterea competitivitatii companiilor;
• Ghid pentru calificarea si instruirea personalului asigurandu-se in acelasi timp ca fiecare persoana sa invete in ritmul propriu, conform posibilitatilor;
• Prezentarea mai atractiva a instruirii prin folosirea unor resurse netraditionale, bazate pe tehnologia informatiilor.

Produsul final al proiectului Skilltex este un curs de e-learning, care va fi disponibil in 6 limbi permitand depasirea barierelor lingvistice. Important este si faptul ca acest curs este accesibil oricarei persoane, indiferent de distanţa geografica.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt agentii economici din sectorul de textile si imbracaminte: companii si angajati, studenţi si cadre universitare, centre de cercetare, producatori de utilaje si produse chimice, etc.

Se vor identifica urmatoarele aspecte:

• In intreprinderi, prin instruirea operatorilor si cunoasterea cauzelor posibilelor defecte, se contribuie la scaderea numarului de defecte ca si la asigurarea calitatii si prin urmare cresterea competitivitatii produselor si companiilor;
• In universitati si colegii tehnice, acest program de dezvoltare de capabilitatilor ofera avantaje evidente in specializarea studentilor;
• La producatorii de utilaje tehnologice, datorită faptului ca se promoveaza o mai bună intelegere a problemelor legate de procesele textile, tehnicienii din departamentele comerciale vor fi in mai mare masură pregatiti sa indrume si/sau sa ofere un suport tehnic pentru clientii lor.