English Romana


eLearning Course for Innovative Textile Fields – Advan2Tex

Proiectul Advan2Tex - "eLearning Course for Innovative Textile Fields", finantat din programul European Erasmus Plus a fost initiat din necesitatea promovarii unor instruiri specializate pentru specialistii din industria textila, in vederea imbunatatirii competentelor acestora si asimilarea ultimelor dezvoltari in domeniu.

 

Partenerii la acest proiect sunt:

INCDTP – coordonator, Romania
Universitatea Minho – Portugalia
TZU – Republica Ceha
Universitatea Maribor – Slovenia
Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi – Romania

Ratiunea implementarii proiectului:

Competitia puternica pe plan international din industria textila, impune o flexibilitate sporita a industriei, cat si investitia in educatie si adaptarea noilor aptitudini pentru tinerii specialisti in domeniul textil. Aceasta este ratiunea necesitatii de a imbunatati calitatea si relevanta ofertei de educatie, cu cele mai recente dezvoltari obtinute in domeniul cercetarii si inovarii textile. Proiectul Advan2Tex vizeaza dezvoltarea de noi instrumente pentru imbunatatirea competentelor cheie ale tinerilor specialisti in textile: specialisti din industria textila, tineri antreprenori si studenti din invatamantul superior textil.

Prin dezvoltarea acestui proiect se ofera informatii esentiale, specializate privind produsele si procesele din industria textila si modalitati de identificare a celor mai recente tendinte de dezvoltare ale domeniului. Pe de alta parte, utilizarea mijloacelor audio-vizuale, a fotografiilor, a graficelor multimedia realizate pe platforma de eLearning pentru cursanti, vor contribui la cresterea atractivitatii cursului si la o mai buna identificare a oportunitatilor de realizare de noi produse textile.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

• Imbunatatirea calitatii si relevantei ofertei de educatie si training prin dezvoltarea unui curs textil inovativ si a unei platforme de e-learning;
• Cresterea nivelului si a evaluarii competentelor textile, prin sprijinul antreprenoriatului, limbilor straine si competentelor in informatica;
• Promovarea preluarii de practici inovative prin utilizarea Tehnologiei Informatiei si Comunicarii (TIC) si abordarea de metode de educatie flexibile si gratuite.
• Promovarea cooperarii inter-regionale structurate
• Imbunatatirea capacitatii organizatiilor in domeniul trainingului pentru diferite grupuri tinta
• Promovarea educatiei antreprenoriale, crearea de locuri de munca si de noi afaceri, sprijinirea dezvoltarii personale si profesionale a grupului tinta

Principalele rezultate ale proiectului:

1. Curs si manual in domeniul textilelor inovative
2. Platforma de e-learning
3. Activitati de training (organizarea de cursuri mixte si de mese rotunde)
4. Ghid pentru promovarea parteneriatului intercultural, ghid pentru bune practici in domeniul cursurilor, ghid de cu noi idei de cercetare si afaceri, rezultate din mesele rotunde
5. Articole, prezentari, evenimente etc.

Platforma de e-learning a proiectului are adresa URL www.advan2tex.eu si contine 7 module corelate cu domeniul textilelor inovative:
• "Tehnologii avansate de tricotare"
• "Realizare prototipuri virtuale confectii, scanare 3D, confectii persoane nevoi speciale"
• "Noi metode pentru testarea materialelor textile"
• "Standardizare in domeniul testarii textile"
• "Noi tehnologii textile durabile, LCA, Eco-etichetare"
• "Antreprenoriat"
• "Managementul inovarii"


Un numar total de 115 cursanti vor participa la cursurile mixte si isi vor imbunatati aptitudinile prin cursuri mixte si e-learning pe platforma, care va contine cele 7 module cu grafice si animatii, conturi speciale de utilizatori si tutori dedicati. Aceste cursuri mixte vor contribui la actualizarea platformei de e-learning, pe baza experientei utilizarii acesteia de catre cursanti.
Un numar total de 100 specialisti in domeniul textile vor participa la mesele rotunde, organizate de fiecare partener. Ei vor avea oportunitatea de a propune noi idei de cercetare si afaceri pentru dezvoltarea domeniului textil si sa realizeze un ghid intercultural, pe baza experientei parteneriatului.